Esőmanók Tábor II.

2024-08-02

Esőmanók Tábor II.

Szekszárd EGYMI2024.06.29-08.02.

5. (az utolsó) nap

 
 

 
Elérkezett a 2024-es év II. Esőmanók Tábor utolsó napja.
Délelőtt a Szekszárdi EGYMI Iskolájában voltunk. Játszottunk a játszóterén ès a tornaterembe is bementünk labdázni. Majd megettük a finom tízórainkat, amit ma reggel is Móra Viktória képviselő asszony hozott Talpas Endre pékségéből. A tízórai után Zalán bácsi hozott nekünk rengeteg érdekes hangszert, amelyeket a gyerekek ki is próbálhattak. A közös zenélés után busszal mentünk át Tolnára ebédelni a Hámori Étterembe, ahol Robi bácsi ismét nagyon kedves volt velünk és extra rugalmas a csapathoz. A délutáni programmal
kicsit gondba voltunk, mert bár meleg volt, de eléggé felhős is az ég. Sokat vaciláltunk hogy játszóházba vigyük a csapatot, vagy eredeti elképzelésünk szerint Domboriba Strandolni…. De a korábbi évek tapasztalata alapján (volt amikor az időjárás miatt a strandos programot le kellett mondanunk és ez a gyerekeknél nagy szomorúsághoz, kiboruláshoz vezetett), végül a strand mellett döntöttünk. Fürödtünk is. Fagyiztunk is. Sokat nevettünk is és sírtunk is… és voltak néhányan akik jót is pihentek az árnyas fák alatt.
 
 
Voltak gyerek, aki már reggel többször megkérdezte többünktől is, hogy “ez az utolsó nap?” majd közölte “Hiányozni fogsz!”. Volt aki csak közölte, hogy “Hazaviszlek.” És ezt kb az egész táboros csapatnak elmondta. Volt olyan nem beszélő gyerek, aki ma többször is váratlanul elsírta magàt, ölelgetett minket, úgy hogy előtte vígan nevetett. Nem tudtuk először hogy fáj esetleg valamije, vagy valami eszébe jutott…. Sokadik eset után merült fel bennünk, hogy lehet azért mert a tábor utolsó napja van?…. Csak mert a sírása nagyon hasonlított ahhoz, amikor nem akart pl kijönni a vízből (de azt egy kis figyelem eltereléssel és motivációs jutalommal meg tudtuk oldani)…. Végül az anyukája igazolta a felvetésünket, hogy bizony az utolsó nap miatt sír. Volt gyerek, akinèl ebéd közben vettük észre hogy konyul lefelé a szája…..
 
 
Hasonlót már megéltük koràbbi évek táborában is. A másik táborban is rendszerint előfordul, amelyikbe a többségi iskolákba jàró autista gyermekek mennek.
De most az idèn olyan történt, ami eddig még soha…. És én nagyon meghatódtam…. Ugyan is Tolna felé a buszon az egyik táboroztató oda súgta a fülembe, hogy reggel óta olyan sírhatnékja van. Nem akarja hogy véget érjen a tàbor. Olyan jó így együtt…. Olyan gördülékenyen megy minden….. Majd délutàn, kb a haza út előtt fél óràval, egyszer csak azt veszem észre, hogy a felnőtt táboroztatók egymás után ölelgetik meg egymást és mindenki szeme könnyes…. Még az egyetlen férfi gyógypedagógusunké is….. Ja bocsánat! Az ő szemébe csak “éppen bele ment valami.” Szegény gyerekek meg nem tudták mi történik és elkezdtek minket ölelgeti. …. Szóval ott állt a strandon egy rakás kék pólós gyerek és felnőtt egymás nyakába borulva, szemúket törölgetve…… Miután végre meg tudtunk szólalni, többen arra a következtetésre jutottak, hogy ok…. Menjünk most haza a hétvégén. De jövő héten nem folytatjuk? Mindezt úgy, hogy ebben a táborban az autizmusban és egyébb társult betegsègben markánsabban érintett gyerekek voltak. Itt non-stop figyelni kell. Többsége nem- vagy alig beszèl. Van akinek segíteni kell öltözködni vagy a mosdó használata sem megy önállóan…. Ebben a tàborban voltak akik már reggel 7 órakor itt voltak az iskolában, hogy a dolgozó szülők közúl akinek 7:30-ra kell beérnie a munkajelyére, hozhassák korábban a gyermeküket. 16:30-nál korábban talán egyik nap sem végeztünk. De volt hogy 17 órára vagy 18 órára értünk csak vissza Szekszárdra…..
Hálásak vagyunk a szülőknek, hogy ránk bízták gyermekeiket, és azoknak a gyógypedagógiai asszisztens képzést is elvégző szülőknek akik velünk voltak és végig segítettek!!!!
 
Hálás vagyok a táboroztató gyógypedagógus kollégáknak és asszisztenseknek, pszichológus hallgatónknak, hogy velünk voltak a héten és hogy ilyen jó Team munkàban szuper vidám hangulatban dolgozhatunk együtt a héten!!!!
 
És legfőképpen köszönjük minden Esőmanók támogatónak, hogy adományaikkal és támogatásaikkal az idei évben is megvalósíthattuk az Esőmanók Táborainkat!!!!
 
 

Letölthető fájlok

Név Méret

© szabika